Complete English Course Class 10
About Lesson

NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 10 The Book That Saved the Earth here

Question 1. Why was the twentieth century called the ‘Era of the Book’?

Answer: The twentieth century was called the ‘Era of the Book’ because there were books about everything, from anteaters to Zulus. Books taught people how to and when to and where to and why. Books are illustrated, educated, punctuated and even decorated.

Question 2. Who tried to invade the earth in the twenty-first century?

Answer: Martians tried to invade the earth in the twenty-first century.

Read and Find Out (Page No. 65)

Question 1. What guesses are made by Think–Tank about the books found on earth?

Answer: The Think-Tank initially guesses that the books are sandwiches. Noodle corrects him and says that he thinks that books are some sort of communication device. Then he thinks that books are used for ear communication. Finally, he concludes that they are used for eye communication.

Think About It

Question 1. Noodle avoids offending Think-Tank but at the same time, he corrects his mistakes. How does he manage to do that?

Answer: Noodle avoids offending Think-Tank but at the same time he corrects his mistakes. Each time he thinks that Think-Tank is wrong, he first adulates Think-Tank and then presents his thoughts saying that they are just insignificant pieces of data in his head. In this way, he lets Think-Tank know what is correct and does not make him feel that he is being corrected.

Question 2. If you were in Noodle’s place, how would you handle Think-Tank’s mistakes?

Answer: If I were in Noodle’s place, I would try to politely correct Think-Tank’s mistakes and suggest the corrections.

Question 3. Do you think books are being replaced by electronic media? Can we do away with books altogether?

Answer: Yes, books are being replaced by electronic media with the emergence of digitization. We now have e-books and online classes, which do not require paperback books.

No, I don’t think that we can do away with books altogether because although there is a tendency of moving toward electronic media, books still have their importance. There are millions of people who love to read books. The feeling and satisfaction of reading a book while holding it in your hands and turning its pages is altogether a different experience that e-books will never be able to replace.

Question 4. Why are books referred to as a man’s best companion? Which is your favourite book and why? Write a paragraph about that book.

Answer: Books are referred to as a man’s best companion because they guide us, teach us, make us laugh, make us cry, make us introspect and help us to become a better version of ourselves. Books are the companions who will never leave us. They impart knowledge and wisdom. We can learn from them, enjoy them and get inspired.

(Student can write the name of his/her favourite book and explain what he/she likes about the book.)

Talk About It

Question 1. In what ways does Think-Tank misinterpret innocent nursery rhymes as threats to the Martians? Can you think of any incidents where you misinterpreted a word or an action? How did you resolve the misunderstanding?

Answer: Think-Tank misinterprets innocent nursery rhymes as threats to the Martians.

Omega reads the lines from the rhyme:

“Mistress Mary, quite contrary,

How does your garden grow?

With cockle shells and silver bells

And pretty maids all in a row”

Listening to the above lines, Think-Tank thinks that people on Earth are so advanced that they can grow crops of rare metals and high explosives.

Iota reads another rhyme from the book:

“Hey, diddle! The cat and the fiddle,

The cow jumped over the moon,

The little dog laughed to see such sport,

And the dish ran away with the spoon.”

Listening to the above lines, Think-Tank thinks that Earthlings have taught their domesticated animal’s musical culture and space techniques. Even their dogs have a sense of humour.

Oop reads lines from another rhyme:

“Humpty Dumpty sat on the wall,

Humpty Dumpty had a great fall…”

Listening to this, Think-Tank gets frightened because the picture of the Humpty-Dumpty resembles Think-Tank’s mighty balloon brain. He thinks that the Earthlings have seen him and are after him. He infers that the people on Earth are planning to capture Mars Central Control and him.

(Students can include any incident where he/she misinterpreted a word or an action and explain how he/she resolved the misunderstanding.)

Question 2. The aliens in this play speak English. Do you think this is their language? What could be the language of the aliens?

Answer: No, I don’t think that English is their language because they are not able to understand what is written in the book Mother Goose. They think the words are codes written in little lines and squiggles and dots.

As these aliens are Martians, they might have a martian language.

Join the conversation
Skip to toolbar