Course Content
On Equality Chapter 1 in Hindi & English
On Equality - Civics Social Science Chapter 1 in Hindi & English
0/4
A Shirt in the Market – Chapter 8 Hindi & English
A Shirt in the Market - Chapter 8 Hindi & English
0/3
Class 7 Political Science Hindi (Civics)
About Lesson

NCERT Extra Questions for Class 7 Social Science Civics Chapter 9 Struggles for Equality

Question 1.
What does the Indian Constitution recognize? What does it state?
Answer:

  • The Indian constitution recognizes all Indians as equal before the law.
  • It states that no person can be discriminated against because o^ his religion, sex, caste, or whether is rich or poor.
  • All adults in India have the equal right to vote during elections.
  • This ‘power over the ballot box has been used by people to elect or replace their representatives.

Question 2.
Why does the feeling of equality that the ballot box provides not extend to most people’s lives?
Answer:
The feeling of equality that the ballot box provides does not extend to most people’s lives. The following reasons are responsible for this:

  • The increasing privatization of health services and the neglect of government hospitals have made it difficult for most poor people like Kanta, Hakim Sheikh, and Aman to get good quality healthcare.
  • A small juice seller does not have the resources to compete with all of the major companies that sell branded drinks through expensive advertising.
  • Farmers like Swapna do not have sufficient resources to grow cotton and so have to take a loan from the traders to grow their crops. This forces them to sell their cotton at a lower price.
  • Melani like the millions of domestic workers across the country is forced to endure the insults and hardships of working as a domestic help because she has no resources to set up something on her own.

Question 3.
State the main reasons why people do not have equality.
Answer:

  • Poverty.
  • Lack of resources.
  • Discrimination based on religion, caste, and sex.
  • Lack of dignity and respect for certain communities.

Question 4.
Are people discriminated against based on religion, caste, or gender?
Answer:
Sometimes religion, caste, or gender leads to inequality. The Ansaris had the resources to pay the rent but were not able to find an apartment for rent. People were reluctant due to their religion.

  • Om Prakash Valmiki had to sweep the school yard because he was Dalit
  • Women’s work is considered less valuable than men’s work.
  • All these discriminations were social, cultural, or gender-based Most of the time poverty, lack of dignity, or respect for certain communities comes together. It becomes difficult to identify where one ends and the other begins.
  • Dalit, Adivasi, or Muslim girls drop out of school. This is the combined effect of lack of resources, poverty, or social discrimination.

Struggles for Equality

Question 1.
How do some people fight for the removal of inequality in society?
Answer:

  • Throughout the world—in every community, village, city, and town, some people are known and respected because of their fight for equality.
  • These people stood up against the act of discrimination that they danced or witnessed.
  • They are respected because they treat all persons with dignity and are therefore trusted.
  • They are called upon to resolve issues in the community.
  • Often these persons become more widely recognized because they have the support of a large number of people who have united to address a particular issue of inequality.
  • In India, there are several struggles in which people have come together to fight for issues that they believe are important.

Women started the women’s movement to raise issues of equality.

  • The Tawa Matsya Sangh in Madhya Pradesh is another example of people coming together to fight for an issue.
  • There are many such struggles like these among beedi workers, fisher folk, agricultural laborers, and slum dwellers and each group is struggling for justice in its way.
  • There are also many attempts to form cooperatives or other collective ways by which people have more control over resources.

Tawa Matsya Sangh

Question 1.
What leads to the displacement of people and communities?
Answer:
There are many reasons which displace people and communities for example:

  • When dams are built or forests are declared sanctuaries, thousands of people are displaced
  • Villages were uprooted and people have to start afresh.
  • In urban areas, when basis of poor people are relocated outside the cities
  • Their work and children’s schooling get disrupted due to distance.
  • This displacement has become a widespread problem. People or different organizations usually come together to fight against this. For example Tawa Matsya Sangh

Question 2.
What is TMS?
Answer:
TMS – a federation of Fisherworker’s cooperative fights for the rights of displaced forest dwellers of the Satpura forest in Madhya Pradesh

Question 3.
How was Tawa Matsya Sangh formed?
Answer:
Formation of Tawa Matsya Sangh

  • Tawa river originates in the Mahadeo Hills of the Chindwara district.
  • It flows through Betul, before joining the Narmada in Hoshangabad.
  • The Tawa dam began to be built in 1958 and was completed in 1978.
  • It submerged large areas of forest and agricultural land.
  • The forest dwellers were left with nothing.
  • Some of the displaced people settled around the reservoir.
  • They apart from their meager farms found a livelihood in fishing.
  • They earned very little.
  • In 1994 the government gave the rights for fishing in the Tawa reservoir to private contractors.
  • These contractors drove the local people away and got cheap labor from outside.
  • They began to threaten the villagers, who did not want to leave, by bringing in hoodlums.
  • The villagers stood united and decided to set up an organization and do something to protect their rights. Thus, the Tawa Matsya Sangh was formed.

Question 4.
How did Tawa Matsya Sangh achieve its goal of fishing right?
Answer:
Achievement of Goal of Fishing Right:
The newly formed Tawa Matsya Sangh (TMS) organized a Chakka jam (road blockade), demanding their right to continue fishing for their livelihood.

  • In response to their protests, the government created a committee.
  • The committee recommended that fishing rights be granted to the villagers for their livelihood.
  • A five-year lease agreement was signed.
  • With the TMS taking over, the fish workers were able to increase their earnings substantially because they set up a cooperative which buys the catch from them at a fair price.
  • The cooperative arranges to transport and sell this in markets where they get a good price.
  • They have now begun to earn more.
  • The TMS has also begun giving the fish workers loans for repair and for buying new nets.
  • By Managing to earn a higher wage as well as preserving the fish in the reservoir, the TMS has shown that when people’s organizations get their rights to livelihood, they can be good managers.

Question 5.
Describe creative expression against inequality.
Answer:
Creative Expression against Inequality

  • Some people join protest movements to fight inequality.
  • At the same time, others use their pen, their voice, or their ability to dance and draw attention to issues of inequality.
  • Writers, singers, dancers, and artists have also been very active in the fight against inequality.
  • Often poems, songs, and stories also inspire us and make us believe strongly in an issue, and influence our efforts to correct the situation.

The Indian Constitution as a Living Document

Question 1.
Give an account of the Indian Constitution as a living document.
Answer:
The Indian Constitution as a Living Document

  • The foundation of all movements for justice and inspiration and all the poetry and
    songs on equality are the recognition of equality among people. ‘
  • The Indian Constitution recognizes the equality of all persons.
  • Movements and struggles for equality in India continuously refer to the Indian constitution to make their point about equality and justice for all.
  • The fish workers in the Tawa Matsya Sangh (TMS) hope that the provisions of the Constitution will become a reality through their participation in this movement.
  • By constantly referring to the Constitution, they use it as a ‘living document’ i.e., something that has real meaning in our lives.
  • In a democracy, there are always communities and individuals trying to expand the idea of democracy and push for greater recognition of equality on existing as well as new issues.

Question 2.
‘Issues of Equality Are Central to a Democracy’. Explain the statement.
Answer:
Indian Constitution recognizes the equality of all. The constitution helps people in their struggle for equality through laws and government schemes

  • Every person is equal before the law
  • No one is discriminated against based on religion caste race or gender
  • Everyone has access to all public places
  • Untouchability is abolished

Question 3.
What is important to curb discrimination?
Answer:
Inequality affects the poor and marginalized the most. Dignity and self-respect of every individual should be realized to have social and economic equality. We must ensure adequate resources to support and nurture their families.

Multiple Choice Questions

Prelude

Question 1.
Which is full of examples of persons who have come together to fight against inequality and for issues of justice?
(a) Geography
(b) Economics
(c) History
(d) Biology
Answer:
History

Question 2.
What makes the people of India equal?
(a) Religion
(b) Sex
(c) Vote
(d) None of these
Answer:
Vote

Question 3.
Which of the following creates difficulty for poor people?
(a) Privatisation
(b) Casteism
(c) Sex distribution
(d) All of these
Answer:
Privatization

Question 4.
Deficiency of what makes it difficult for the poor to establish their business?
(a) Deficiency of money to buy good resources
(b) Deficiency of efforts
(c) Deficiency of skills
(d) Deficiency of time
Answer:
Deficiency of money to buy good resources

Question 5.
Mainly the domestic workers have to face
(a) love of owner
(b) insult of owner
(c) respect of owner
(d) none of these
Answer:
insult of owner

Question 6.
What is the major reason for inequality?
(a) Poverty
(b) Religion
(c) Casteism

(d) None of these
Answer:
Poverty

Struggles for Equality

Question 1.
People who are known and respected because of
(a) fight for equality
(b) struggle for equality
(c) both (a) and (b)
(d) none of these
Answer:
fight for equality

Tawa Matsya Sangh

Question 1.
Thousands of people are displaced, what is the reason behind it?
(a) Foundation of dams
(b) Forest areas are declared sanctuaries for animals
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Answer:
Both (a) and (b)

The Indian constitution as a living document

Question 1.
What is central to Indian Democracy?
(a) Equality
(b) Discrimination
(c) Both of these
(d) None of these
Answer:
Equality

Objective Type Questions

Question 1.
Fill in the blanks with appropriate words.
1. All Indians are equal before …………..
2. Full form of TMS is ………………… a federation of ………………
3. Tawa river joins river ………………… in Hoshangabad.
4. Tawa dam began to be built in ……………….. and was completed in the year ………………….
Answer:
1. law
2. Tawa Matsya Sangha, fishermen
3. Narmada
4. 1958, 1978.

Question 2.
State whether the given statements are true or false.
1. Poverty and lack of resources are the reasons for inequality in the lives of people.
2. The Tawa Matsya Sangha is in Maharashtra.
3. In 1994 the government gave the right to fishing in Tawa reservoir to locals.
4. With the TMS taking over the fishing rights the earnings of fishermen increased.
Answer:
1. True
2. False
3. False
4. True.

Question 3.
Match the contents of Column A with that of Column B.
Struggles for Equality Class 7 Extra Questions Civics Chapter 9 - 1
Answer:
1. (b)
2. (d)
3. (c)
4. (a).

 
Join the conversation
Skip to toolbar